Březový čili dřevný cukr

Březový cukr je přírodní krystalický sacharid bílé barvy. Svým vzhledem, chutí i sladkostí se velmi podobá běžnému řepnému či třtinovému krystalovému cukru (čili sacharóze), ale z hlediska působení na lidský organismus je naprosto odlišný. Při konzumaci březového cukru nemusíte očekávat přírůstek na váze (jeho kalorická hodnota je asi o polovinu nižší než u běžného cukru), nemá škodlivý vliv na zuby (netvoří se kyselina a v ústech se udržuje stabilní pH), je mírně zásaditý, tudíž nepřekyseluje organismus, ale naopak spíš přispívá k jeho čištění; k jeho přeměně není zapotřebí inzulin a sám pomáhá urychlit trávicí proces, je lehce stravitelný. Navíc má antibakteriální účinky (zabraňuje tvorbě bakterií v ústech) a efektivně potlačuje pocit hladu. A to zdaleka není všechno.

nature-5346386_960_720

Soustavný příjem běžného cukru, jenž je obsažen téměř ve všech potravinách, zvyšuje hladinu krevního cukru, což podporuje, mj., i chuť k jídlu. Březový cukr dokáže udržet hladinu cukru stabilní. Je tedy velice vhodný jako alternativa ke klasickému cukru. Kromě slazení lze březový cukr používat i v kuchyni, a to jak teplé, tak i studené.

Zdá se tedy, že březový cukr – což je z chemického hlediska vlastně xylitol, který se rovněž vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny a také v kukuřici – patří k přírodním látkám, které mohou být pro naše tělo přínosem. Hodí se jak pro děti a dospělé, tak i pro diabetiky, neboť má nízký glykemický index.

birch-2300857_960_720

O bříze jako takové je známo od nepaměti, že všechny její části jsou léčivé, ať to jsou pupeny, listy, větvičky, anebo míza. Obsahuje minerály, esenciální oleje, flavonoidy, třísloviny a saponiny, glykosidy a také betulin, který má antimikrobiální vlastnosti.

Xylitol se vyrábí hydrogenací xylózy, která se získává z dřevní hmoty, v níž je obsažena ve formě polysacharidů. Někdy k výrobě slouží také stvoly kukuřice.

Březový cukr užívejte s mírou, v nadměrných dávkách může působit projímavě.